24.06.2013

Tarta truskawkowa

Szkoda mi było zostawić 80 ml kremówki, więc dałam wszystko.  No i popsułam.  To znaczy tylko wygląd, bo smak wyśmienity.  Zniknęła w tempie błyskawicznym, więc chyba powtórzę jeszcze w innym konfiguracjach owocowych, z odpowiednią ilością kremu.  Tak, aby nie zatopić owoców.  Przepis na podstawie Kuchni w Zieleni i White Plate  (podaję z odpowiednią ilością kremu).




Składniki:
Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko

Na krem:
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 300 g truskawek

Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem.  Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy palcami.  Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy.  Ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy ciasto widelcem.  Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groszek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.  Wyjmujemy i zdejmujemy papier i groszek.
Przygotowujemy nadzienie.  Wszystkie składniki poza owocami miksujemy, aż masa będzie gładka.    Na podpieczone ciasto wykładamy umyte i osuszone owoce.  Zalewamy masą i pieczemy przez około 30 minut, aż krem się zetnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...