Składniki:
- 2 kg truskawek
 - 500 g cukru
 - 10 g pektyny
 - sok z 1/2 cytryny
 
Wykonanie:
Słoiki
 i przykrywki myjemy.  Słoiki wstawiamy do piekarnika i "pieczemy" w 100
 stopniach przez cały czas kiedy robimy dżem.  Przykrywki zalewamy w 
garnku wodą i gotujemy. 
Połowę
 truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla.  
Miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. 2 szklanki 
cukru mieszamy z pektyną.  Dodajemy do truskawek i mieszamy cały czas 
podgrzewając.  Kiedy owoce się zagotują dodajemy pozostałe owoce (ja 
dodaję je pokrojona na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości 
truskawek).  Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając. 
Gorący
 dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy osuszonymi 
nakrętkami.  Stawiamy do góry dnem na 5 - 10 minut.  Następnie 
odstawiamy normalnie, do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.