14.06.2013

Stir fry z kurczaka i truskawek

Tym razem truskawki w wersji wytrawnej.  Miałam straszną ochotę spróbować jak smakują.  Przeszukałam różne blogi i strony i znalazłam takie danie.  Jak efekt?  Smak dość ciekawy, intrygujący.  Jednak nie wiem czy chciałabym jeść takie obiady na co dzień.




Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka

Marynata:
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Dodatkowo:
  • ok. 15 truskawek
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku

Wykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki.  Składniki marynaty połączyć i włożyć do niej kurczaka.  Odstawić na minimum 15 minut.
W małej misce połączyć 60 ml wody, soki i cukier.  W drugiej rozpuścić mąkę w 2 łyżeczkach wody.  Odstawić.

Rozgrzać wok.  Dodać 2 łyżki oleju i rozgrzać.  Dodać połowę czosnku i imbiru.  Podsmażyć przez kilka sekund.  Dodać kurczaka.  Pozwolić mu lekko zbrązowieć przez pół minuty, a następnie smażyć, aż kurczak będzie dobrze usmażony.  Wyjąć mięso z woka i położyć na ręczniku papierowym.
Rozgrzać łyżkę oleju.  Dodać pozostały czosnek i imbir.  Chwilę podsmażyć.  Dodać truskawki.  Smażyć przez pół minuty.  Przygotowany wcześniej sos (zawartość 2 misek) wymieszać i wlać do woka.  Mieszać, aż zgęstnieje.  Kiedy będzie już wystarczająco gęsty dodać odłożone mięso.  Smażyć przez minutę, aż składniki się połączą.  Podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...