Składniki:
- biszkopt (np ten)
 - 250 mascarpone
 - 2 łyżki cukru
 - 400 ml kremówki
 
Na krem:
- 250 ml mleka
 - 3 żółtka
 - 50 g cukru
 - 40 g mąki kukurydzianej
 - 2 łyżki masła
 
- sok z 1 cytryny
 - 2 - 3 banany
 - ok. 500 g truskawek
 
Wykonanie:
Przygotowujemy
 krem.  Mleko podgrzewamy w garnku.  W drugim mieszamy żółtka, cukier i 
mąkę kukurydzianą.  Kiedy mleko prawie się zagotuje dodajemy odrobinę do
 masy żółtkowej, aby ją zahartować.  Następnie wlewamy całe i gotujemy 
cały czas mieszając.  Gotujemy tak przez kilka minut, aż masa 
zgęstnieje.  Odstawiamy do ostygnięcia przykryte folią, aby nie powstał 
kożuch.
Kremówkę i cukier ubijamy.  W drugiej misce ubijamy mascarpone i łączymy z kremówką.
Banany kroimy na kawałki i wkładamy do miski z sokiem z cytryny.  Truskawki kroimy na plastry.
Biszkopt kroimy na 3  blaty.
Na
 pierwszym blacie rozsmarowujemy część bitej śmietany i układamy 
truskawki.  Kładziemy drugi blat.  Rozsmarowujemy krem i układamy banany
 wyjęte z soku z cytryny.  Na trzecim blacie znowu dajemy kremówkę i 
truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.