Składniki (na blachę 20x30 cm lub podobną):
- 6 małych opakowań petitków lub 1-2 duże
- masa krówkowa 500 ml
- masa karpatkowa ( 1 budyń śmietankowy i 1,5 szklanki mleka, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i 1 płaska łyżka mąki pszennej )
- 1 margaryna lub masło
- ½ litra śmietany kremówki 36 %
- kilkanaście truskawek
- gorzka czekolada
Wykonanie:
Prostokątną
blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie wyłożyć jedną warstwę
herbatników, na ciasteczkach rozsmarować masę krówkową. Na masie
wyłożyć drugą warstwę herbatników. Przygotować masę karpatkową:
proszek budyniowy mieszamy z mąkami i mieszamy z około 0.5 szklanki
zimnego mleka. Zagotować resztę mleka i jak będzie się już prawie
gotować dodać cukier. Następnie wlać rozmieszany proszek budyniowy i
zagotować mieszając. Przestudzić. Utrzeć margarynę/masło i dodawać po 1
łyżce budyniu cały czas ucierając. Gotową masę karpatkową wyłożyć na
herbatniki. Przykryć kolejną warstwą ciasteczek. Ubić śmietanę. Ubitą
śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników. Ułożyć połówki
truskawek. Posypać utartą gorzką czekoladą. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.