13.11.2014

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka, które zrobiłam razem z córcią.  Wspaniałe w smaku, pachną obłędnie, a do tego nawet nie trzeba mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia.  Przepis znalazłam na blogu Wild for Food i tylko nieznacznie zmodyfikowałam.  Będziemy je robić nie raz i nie dwa.  Tego jestem pewna.



Składniki:
  • 240 g orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • ok 7 łyżek dowolnej mąki
  • 4 łyżki syropu z agawy (lub miodu lub klonowego)
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut.  Uważać, aby ich nie przypalić.  Wyjąć i ostudzić.  Można potrzeć nimi aby pozbyć się skórek.   Orzechy zmielić blenderem.  Dodać jajko, wanilię, masło / olej i syrop.  Ponownie zmielić tak, aby składniki się połączyły.  Dodać mąkę (stopniowo) i mieszać łyżką lub ręką.  Dość lepką masę zawinąć w folię i wstawić na 20 - 30 minut do lodówki.   Wyjąć i rozwałkować na omączonej powierzchni na grubość ok 4-5 mm.  Wycinać ciasteczka.  Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać ponownie.  Wycięte ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec przez 12-14 minut, aż będą lekko brązowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...