Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki bułki tartej
- 2 - 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- ¾ szklanki sosu sojowego
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Pierś z
kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Jeżeli pierś jest duża
(moja była) przekroić na pół, aby kotlety były cieńsze. Mięso włożyć do
miski z jogurtem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut do
zamarynowania.
Bułkę
tartą, mąkę kukurydzianą, pieprz i oliwę dokładnie wymieszać (całość ma
wyglądać jak mokry piasek). Wyjmować po kawałki kurczaka z jogurtu i
pozwolić, aż jogurt ocieknie. Panierować dokładnie w bułce z mąką.
Układać w naczyniu do pieczenia (najlepiej z kratką, ale nie jest to
konieczne). Tak przygotowane kawałki kurczaka wstawić do piekarnika
nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 10 minut, a następnie odwrócić
każdy kawałek na drugą stronę i piec znowu przez 10 minut.
W
międzyczasie przygotować sos. Czosnek rozgnieść, imbir zetrzeć na
tarce. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki (można użyć blendera).
Upieczonego kurczaka maczać w sosie i wstawić znowu do piekarnika na
około 5 - 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.