04.11.2014

Schab 5-minutowy

W dalszym ciągu staramy się samodzielnie robić wędlinę.  Po sukcesie schabu w musztardzie postanowiliśmy wypróbować schab gotowany.  Mięso jest bardzo aromatyczne, co było dla mnie zaskoczeniem oraz wilgotne, ale tego akurat się spodziewałam.  Schab na stałe wchodzi do naszego menu.  Przepis na podstawie Poezji Smaku.



Wykonanie:
  • 1 kg schabu
  • ok 2 - 2,5l wody
  •  5 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki soli
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki cukru


Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i obwiązać sznurkiem.    Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.  Włożyć mięso i całość zagotować.  Mięso gotować przez 5 minut, od momentu zawrzenia.   Zdjąć z ognia i odstawić na noc.  Rano ponownie gotować mięso przez 5 minut.  Znowu odstawić.  Powtórzyć gotowanie po kolejnych kilkunastu godzinach (robiłam to wieczorem).    Zostawić mięso w wodzie do całkowitego studzenia.    Następnie  wyjąć mięso z wody i osuszyć (robiłam to rano).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...