03.11.2014

Zupa cebulowa

Jeżeli zostaje nam resztka rosołu można albo zrobić z niej pomidorówkę, albo zupę cebulową.   Oczywiście, że nie są to jedyne możliwości, ale te przychodzą do głowy jako pierwsze.   A skoro mamy jesień, to czy jest coś lepszego niż talerz gorącej zupy cebulowej?  Rozgrzewającej, aromatycznej?  Chyba nie.  Inspirowałam się wpisem Bei.




Składniki:
  • 250 g cebuli
  • oliwa lub masło
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • ok. 400  ml bulionu (u mnie rosół)
  • sól, pieprz
  • 2 kromki chleba
  • starty ser
  • tymianek


Wykonanie:
Cebulę pokroić w cienkie plasterki.  Czosnek posiekać.  W garnku rozgrzać odrobinę masła lub oliwy.  Wrzucić cebulę i smażyć przez kilkanaście minut lub dłużej.  Należy ją mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.  Kiedy cebula jest już brązowa dodać czosnek i razem chwilę podsmażyć.  Wlać wino, zamieszać, aby odkleić resztki cebuli z dna garnka.  Kiedy większość wina odparuje wlać bulion (rosół), doprawić do smaku.  Gotować przez około pół godziny.  W międzyczasie opiec kromki chleba.  Zupę przelać do żaroodpornych bulionówek.  Na wierzch położyć kromki chleba i posypać startym serem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.  Zapiekać przez kilka minut, aż ser się roztopi.  Podawać natychmiast.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...