30.11.2014

Chleb pszenny z ziarnami (na zakwasie)

Z tego przepisu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie. Aż trudno uwierzyć, że od tego czasu minęło już 5 lat.  Ile chlebów powstało?  A kto to wie? Na pewno setki.  Jedne lepsze, drugiej mniej udane.  Na pewno wszystkie zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych.  Po 5 latach powróciłam znowu do przepisu Liski, ale delikatnie go zmodyfikowałam.  Podaję ilość na 2 bochenki.



Składniki:
  • 800 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g mąki pszennej typ 2000
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 600 g wody
  • 4 g drożdży instant
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 3 garści nasion słonecznika (uprażonych)


Wykonanie:
Mąkę, drożdże, zakwas, sól i wodę wymieszać dokładnie i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie dodać nasiona słonecznika i wymieszać tak, aby nasiona były równomiernie rozłożone w cieście.  Uformować kulę, nakryć i odstawić w misce pod przykryciem na około 2 - 3 godziny (ciasto ma podwoić objętość).  Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 równe części.  Z każdej uformować bochenek.  Przełożyć do kosza, nakryć i ponownie odstawić do wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.  Chleb przełożyć na blachę piekarnika (u mnie piekł się na kamieniu) i piec przez około 40 minut.  Ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...