Składniki:
- 800 g mąki pszennej typ 550
 - 200 g mąki pszennej typ 2000
 - 2 płaskie łyżeczki soli
 - 600 g wody
 - 4 g drożdży instant
 - 300 g zakwasu żytniego
 - 3 garści nasion słonecznika (uprażonych)
 
Wykonanie:
Mąkę,
 drożdże, zakwas, sól i wodę wymieszać dokładnie i wyrobić elastyczne 
ciasto. Następnie dodać nasiona słonecznika i wymieszać tak, aby nasiona
 były równomiernie rozłożone w cieście.  Uformować kulę, nakryć i 
odstawić w misce pod przykryciem na około 2 - 3 godziny (ciasto ma 
podwoić objętość).  Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 równe 
części.  Z każdej uformować bochenek.  Przełożyć do kosza, nakryć i 
ponownie odstawić do wyrastania.
Piekarnik
 rozgrzać do 210 stopni.  Chleb przełożyć na blachę piekarnika (u mnie 
piekł się na kamieniu) i piec przez około 40 minut.  Ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.