Składniki:
- 800 g mąki pszennej typ 550
- 200 g mąki pszennej typ 2000
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 600 g wody
- 4 g drożdży instant
- 300 g zakwasu żytniego
- 3 garści nasion słonecznika (uprażonych)
Wykonanie:
Mąkę,
drożdże, zakwas, sól i wodę wymieszać dokładnie i wyrobić elastyczne
ciasto. Następnie dodać nasiona słonecznika i wymieszać tak, aby nasiona
były równomiernie rozłożone w cieście. Uformować kulę, nakryć i
odstawić w misce pod przykryciem na około 2 - 3 godziny (ciasto ma
podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 równe
części. Z każdej uformować bochenek. Przełożyć do kosza, nakryć i
ponownie odstawić do wyrastania.
Piekarnik
rozgrzać do 210 stopni. Chleb przełożyć na blachę piekarnika (u mnie
piekł się na kamieniu) i piec przez około 40 minut. Ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.