Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
Zalewa:
- 1 łyżka musztardy
- 1/4 - 1/2 szklanki octu
- 1 niepełna szklanka oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżki soli
- pieprz
- 1/4 - 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Kapustę
poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać.
Wymieszać. Składniki zalewy włożyć do garnka. Proporcje dobrać do
indywidualnego smaku. Całość zagotować i przestudzić. Lekko ciepłą
zalewą zalać kapustę, marchew i cebulę. Można podawać niemal od razu
(dobrze jednak, jak składniki przynajmniej przez kwadrans się
przegryzą), albo przełożyć do słoja i przechowywać do 3 dni w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.