Składniki:
- 2 - 3 liście jarmużu
- kilkanaście kawałków upieczonej dyni
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 - 2 łyżki ziaren granatu
- 1 - 2 łyżki orzechów laskowych
- sól, pieprz
Wykonanie:
Dynię
(użyłam piżmową) upiec w piekarniku w 190 - 200 stopniach przez około 30
minut. Na ostatnich 5 minut dodać orzechy laskowe (uważać, aby się nie
spaliły). Dynię i orzechy przestudzić. Jarmuż dokładnie umyć i
osuszyć. Listki porwać lub pokroić na małe kawałki, odrzucając
wszystkie zgrubiałe części. Wrzucić do miski, posolić, polać octem i
oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. Do jarmużu, który nieco zmiękł,
dodać przestudzoną, pokrojoną na kawałki dynię. Posypać ziarnami
granatu i orzechami. Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.