05.11.2014

Czekoladowe muffiny dyniowe

Samo zdrowie, nie żartuję.  Gorzka czekolada, mąka pełnoziarnista, płatki owsiane, dynia, cynamon.  Czego chcieć więcej?  Chyba nawet można przymknąć oko na tę odrobinę cukru. 




Składniki (12 - 14 sztuk):
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 250 ml puree dyniowego
  • 3-5 łyżek oleju
  • 70 ml mleka
  • 2 jajka


Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.  Mąkę, przyprawy, cukier, proszek i płatki wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jajka, olej, mleko, puree dyniowe.  Dodać przestudzoną czekoladę.  Połączyć zawartość obu misek i wymieszać.  Przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Piec przez około 20 - 25 minut w 190 stopniach, aż do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...