20.11.2014

Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami

Na niepogodę najlepsze są domowe drożdżówki.  Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły.  A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska.  Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa.  Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie".  Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość.



Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży (dałam 7g instant)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie:
  • 100 g konfitury z płatków róży (80 g)
  • 50 g masła stopionego (35 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki niesolonych pistacji, posiekanych

  • mleko do posmarowania



Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól.  Jajka rozbełtać.  W garnuszku roztopić mało.  Dodać mleko i wymieszać.  Dolać do mąki i wymieszać.  Dodać rozbełtane jajka i wyrobić elastyczne ciasto.  Uformować w kulę i odstawić pod przykryciem na około godzinę.  Następnie ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt.
Masło rozpuścić i wymieszać z konfiturą z płatków róży.  Posmarować rozwałkowane ciasto.  Na to wysypać cynamon i posiekane pistacje.  Zwinąć wzdłuż dłuższego boku.  Pokroić na 2 - 3  cm plastry. Tortownicę (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.  Układać w niej plastry tak, aby pozostawało między nimi miejsce.  Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia naokoło godzinę. 
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.  Piec przez 30-35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...