Składniki:
- 375 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
 - 430g mąki żytniej razowej
 - 15 g soli
 - 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40C)
 - 100 g ziaren słonecznika
 
Wykonanie:
Zakwas
 wymieszać z wodą i solą bardzo dokładnie.  Można użyć rózgi, do 
ubijania piany.  Dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto hakiem do wyrabiania
 ciasta drożdżowego.  Dodać ziarna słonecznika i ponownie przez chwilę 
wyrabiać. Ciasto  będzie dość gęste i wilgotne.  Misę przykryć i 
odstawić do fermentacji na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. 
Ciasto nie urośnie zbytnio, ale muszą pojawić się pęcherzyki powietrza. 
Keksówkę
 o długości 30 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.  
Przełożyć ciasto, keksówkę nakryć i zostawić do wyrośnięcia na około 
godzinę. Ciasto urośnie tylko odrobinę.
Piekarnik
 rozgrzać do 260 stopni.  Piec przez około 10 minut, zmniejszyć 
temperaturę do 200 stopni i dopiekać 40-45 minut.  Po wyjęciu chleb 
spryskać wodą.  Odstawić na kratkę do ostygnięcia.  Najlepiej kroić 
następnego dnia.  Chleb długo zachowuje świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.