7.02.2014

Dip z awokado

Ostatnio jem sporo awokado.  Głównie w sałatkach, ale powstała też pasta, a teraz dip.  Może mieć różne konsystencje w zależności od tego jak mocno go zmiksujecie.  Dip jest idealny nie tylko do przegryzania z domowymi nachosami, ale też świetnie sprawdził się jako sos.  O tym już następnym razem.  Przepis pochodzi z tej strony



Składniki:
  • 2 awokado
  • ok. 125 ml soku z limonki ub cytryny
  • 1/3 filiżanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1 jalapeño
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 80 ml oliwy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i miąższ.  Miąższ przełożyć do naczynia i zalać sokiem z cytryny.  Dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną papryczkę i pozostałe składniki.  Całość zmiksować.  Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...