6.02.2014

Tortilla kukurydziana

Długo zastanawiałam się co powinnam przygotować na konkurs u Majanki.  Pomysł na tortille przyszedł mi do głowy zupełnie przypadkiem.  Miałam w planach przygotowanie tortilli kukurydzianych, a te ze smalcem są zdecydowanie najlepsze.  



 Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • niepełna szklanka wody
  • 2 łyżki smalcu

Wykonanie:
Mąki, sól i smalec umieszczamy w misie robota lub na blacie.  Dodajemy stopniowo tyle wody aby powstało miękkie, elastyczne ciasto.  Przez chwilę wyrabiamy ciasto a następnie formujemy kulę.  Przykrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny.  Odrywamy kawałki ciasta wielkości połowy pięści.  Na powierzchni delikatnie obsypanej mąką kukurydzianą rozwałkowujemy cienkie placki (Jeżeli placki będą zbyt grube, brzydko się usmażą, co mi się przydarzyło z jednym - widać to na drugim zdjęciu).  Smażymy na suchej patelni z dwóch stron do momentu, aż pojawią się brązowe plamki.  Usmażone placki kładziemy jeden na drugim i dokładnie przykrywamy ściereczką. Następnie wkładamy całość do woreczka.  Dzięki temu tortille będą miękkie.


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...