Uwielbiam
 tego typu dania.  Po pierwsze za smak, po drugie za czas 
przygotowania.  Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni Jamiego 
Olivera, a książkę otworzyłam w ramach wspólnej zabawy z Edytą i Malwiną.
 Żeby było jasne, dania nie przygotowałam w kwadrans.  Nie da się, 
przynajmniej ja nie potrafię.  Jednak było szybko i smacznie, bardzo 
smacznie.
Dziewczyny dziękuję za kolejne już wspólne gotowanie.
Składniki:
- 1 suszona papryczka chili
 - 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili
 - 1 czerwona cebula
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1/2 łyżeczki kuminu
 - 1- 2 ząbki czosnku
 - 1 duży pęczek kolendry (użyłam mrożonej natki pietruszki)
 - 2 papryki w różnych kolorach
 - 1 puszka (400 g) ciecierzycy (lub ugotowana wcześniej)
 - 1 puszka (400 g) czarnej fasoli
 - 700 g passaty
 - 250 g ugotowanego ryżu (u mnie naturalny)
 - oliwa
 
Wykonanie:
Świeżą
 i suszoną papryczkę chili, obraną i przekrojoną cebulę, wędzoną 
paprykę, kumin oraz czosnek przekładamy do malaksera i miksujemy razem z
 2 łyżkami oliwy.  Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojone w paski 
papryki, ciecierzycę, fasolę i passatę.  Doprawiamy solą i pieprzem.  
Mieszamy i gotujemy początkowo pod przykryciem, pod koniec bez. Jeżeli 
używamy ugotowanego wcześniej ryżu, robimy dołek po środku chili.  
Kładziemy do niego ryż, aby się zagrzał.  Chili podajemy z odrobiną 
jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.