4
 urodziny to nie byle jaka okazja, prawda? Tradycja jest taka, że moje 
siostrzenice mogą sobie zażyczyć tort, a ciocia stanie na głowie i go 
zrobi.  Był motylek, była biedronka, był różowy bez mleka, czekoladowy,
 a teraz miał być tort w kształcie serca o smaku truskawek.  Na 
szczęście rok temu kupiłam foremkę, więc przynajmniej jeden kłopot z 
głowy.  Trochę natrudziłam się z dekoracją i kremem, który mi się 
zwarzył.  Na szczęście udało mi się go uratować.  Potem zabrakło mi 
kremu w połowie dekorowania i robiłam drugi.  Ten przynajmniej już się 
nie zwarzył.  Nie wyszło może idealnie, ale jest.  Mój pierwszy tort 
dekorowany w ten sposób.  Już wiem, że nie ostatni ;)
A
 skąd nazwa "Truskawkowe love"?  Zapytałam Was na FB jak nazwać taki 
tort.  Edytka pierwsza podała tę nazwę, a potem kilka osób ją 
podchwyciło.  Nie było wyjścia ;)
Składniki na biszkopt (1 biszkopt):
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
 - szczypta soli
 - 100 g cukru
 - 100 g mąki pszennej tortowej
 
Wykonanie:
Dno
 blachy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.  
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Białka ubijamy na sztywno ze 
szczyptą soli.  Stopniowo dodajemy cukier.  Następnie dodajemy po 1 
żółtku nadal ubijając.  Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy 
łopatką.  Masę przelewamy do przygotowanej formy.  Pieczemy przez ok. 30
 minut.  Upieczone ciasto studzimy na kratce.  Potrzebne nam będą 2 
takie biszkopty.
Składniki na krem truskawkowy:
- 500 g mascarpone
 - 400 g śmietany kremówki
 - 4 łyżki cukru waniliowego (domowego)
 - 100 g puree truskawkowego*
 
Wykonanie:
Kremówką
 ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego.  W drugiej misce 
ubijamy robotem mascarpone z puree truskawkowym.  Mieszamy obie masy i 
przez chwilę razem ubijamy.
Składniki na krem maślany do dekoracji:
- 400 g masła w temperaturze pokojowej
 - 400 - 500 g cukru pudru
 - 6 łyżek puree z truskawek*
 
Wykonanie:
Masło
 ucieramy na puszystą masę.  Dodajemy stopniowo cukier i nadal 
ucieramy.  Na koniec dodajemy puree truskawowe i dokładnie ucieramy.  
Jeżeli krem jest zbyt gęsty można dodać łyżkę mleka lub puree, a jeżeli 
za gęsty więcej cukru.
Złożenie tortu:
Każdy
 biszkopt przecinamy na dwa blaty i nasączamy.  Na pierwszym blacie 
rozsmarowujemy krem truskawkowy, przykrywamy drugim biszkoptem, 
nasączamy go.  Na to znowu krem truskawkowy, trzeci nasączony blat, krem
 i na wierzch ostatnio blat biszkoptowy.  Pozostały krem truskawkowy 
rozsmarowujemy cienką warstwą na górze i bokach tortu.
Przygotowany krem maślany do dekoracji przekładamy do worka w tylką w kształcie gwiazdki.  Dekorujemy tort począwszy od dołu.
*
 puree truskawkowe - W czerwcu zmiksowałam i zamroziłam truskawki, a 
teraz je tylko rozmroziłam.  Jeżeli nie masz zamrożonego puree, rozmróź 
całe truskawki, odlej wodę i zmiksuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.