Składniki (na 2 tartaletki o śr. 12 cm):
- 55 g mąki pszennej typ 500
- 55 g mąki pszennej typ 2000
- 60 g masła
- 60 g Smakowitej Pajdy z ziołami
- szczypta soli
- 1 żółtko
- masło do wysmarowania foremek
- 2 płaty soli
- 150 - 200 ml mleka
- 100 g szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżeczka Smakowitej Pajdy z ziołami
- 1 kulka mozzarelli
Wykonanie:
Mąki
przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli oraz zimne masło i
Smakowitą Pajdę. Siekamy tak, aby powstały małe grudki. Dodajemy
żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 20
minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do
foremek wysmarowanych masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na wierzch
kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch. Wkładamy foremki na
10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Szpinak
myjemy. Na patelni rozgrzewamy smalczyk i podsmażamy na nim przez
około 2 minuty szpinak razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i
pieprzem. Zdejmujemy szpinak z patelni. Wlewamy mleko, solimy i
pieprzymy i dodajemy solę pokrojoną na kawałki. Gotujemy kilka minut,
aż ryba będzie miękka. Ugotowaną rybę wyjmujemy z mleka. Mleko
zachowujemy. W misce ubijamy delikatnie jajko i dodajemy ok. 80 - 100
ml mleka oraz mozzarellę pokrojoną w kawałki.
Wyjmujemy
z piekarnika podpieczone spody. Zdejmujemy papier razem z grochem. Na
spody wykładamy podduszony szpinak. Następnie wykładamy rybę.
Zalewamy całość przygotowaną mieszanką mleczno - serowo - jajeczną.
Wkładamy tartaletki do piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 20
minut, aż masa się zetnie. Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też
były smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.