Składniki (na 2 tartaletki o śr. 12 cm):
- 55 g mąki pszennej typ 500
 - 55 g mąki pszennej typ 2000
 - 60 g masła
 - 60 g Smakowitej Pajdy z ziołami
 - szczypta soli
 - 1 żółtko
 - masło do wysmarowania foremek
 
- 2 płaty soli
 - 150 - 200 ml mleka
 - 100 g szpinaku
 - ząbek czosnku
 - sól, pieprz
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka Smakowitej Pajdy z ziołami
 - 1 kulka mozzarelli
 
Wykonanie:
Mąki
 przesiewamy na stolnicę.  Dodajemy szczyptę soli oraz zimne masło i 
Smakowitą Pajdę.  Siekamy tak, aby powstały małe grudki.  Dodajemy 
żółtko i szybko zagniatamy ciasto.  Zawijamy w folię i wkładamy na 20 
minut do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do 
foremek wysmarowanych masłem.  Ciasto nakłuwamy widelcem. Na wierzch 
kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch.  Wkładamy foremki na 
10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Szpinak
 myjemy.  Na patelni rozgrzewamy smalczyk i podsmażamy na nim przez 
około 2 minuty szpinak razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i 
pieprzem. Zdejmujemy szpinak z patelni.  Wlewamy mleko, solimy i 
pieprzymy i dodajemy solę pokrojoną na kawałki.  Gotujemy kilka minut, 
aż ryba będzie miękka.  Ugotowaną rybę wyjmujemy z mleka.  Mleko 
zachowujemy.  W misce ubijamy delikatnie jajko i dodajemy ok. 80 - 100 
ml mleka oraz mozzarellę pokrojoną w kawałki.
Wyjmujemy
 z piekarnika podpieczone spody.  Zdejmujemy papier razem z grochem.  Na
 spody wykładamy podduszony szpinak.  Następnie wykładamy rybę.  
Zalewamy całość przygotowaną mieszanką mleczno - serowo - jajeczną.  
Wkładamy tartaletki do piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 20 
minut, aż masa się zetnie.  Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też 
były smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.