03.03.2014

Bitki wieprzowe

Tradycyjny obiad.  Nic szczególnego, ale chłopaki przepadają.  Ja zazwyczaj robię z szynki, bo jest chudsza.  Z podanej porcji wychodzi obiad na 2 - 3 dni, dla 4-osobowej rodziny.




Składniki:
  • 800 g szynki
  • 2 - 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2  łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić.  Na patelni rozgrzać olej i na mocnym ogniu podsmażyć na dużym ogniu mięso na złoty kolor z dwóch stron.  Podsmażone mięso przełożyć do garnka z gotującą się wodą, zielem i liściem.  Gotować na niewielkim ogniu.  Na patelni zeszklić posiekaną cebulę i dodać ją do gotującego się mięsa.  Dodać sól i pieprz.  Kiedy mięso jest prawie gotowe mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną wody.  Dodać do gotującego się mięsa i zamieszać.  Gotować razem przez kilka minut.  Do sosu można dodać posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...