16.03.2014

Zielone curry

Ekspresowy obiad z dużą ilością zielonych warzyw.  Skoro zima, to warzywa mrożone, nie ma innego wyjścia.  Bazowałam na przepisie Nigelli na Curry Mary. 



Składniki:
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 150 g zielonego groszku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 - 2 łyżeczki pasty curry (najlepiej zielonej, ale ja miałam czerwoną)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • ew. woda


Wykonanie:
Olej rozgrzać w garnku.  Dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż będzie miękka.  Dodać posiekany czosnek i dodać do cebuli.  Dodać pastę curry, zamieszać.  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.  Wrzucić do garnka i podsmażyć.  Dolać mleczko kokosowe i w razie potrzeby odrobinę wody (tak, aby mięso było przykryte). Po chwili dodać mrożone warzywa.  Gotować razem, aż mięso i warzywa będą ugotowane.  Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...