14.03.2014

Sałatka z tortillą i awokado

Kolejne wspólne spotkanie z Malwiną i Edytką.  Przepis na tę sałatkę pochodzi z tej samej strony książki Jamiego, co warzywne chili.  Sałatka bardzo mi posmakowała.  Robiłam ją już kilka razy i na pewno będę jeszcze nie raz.  Polecam przygotowanie do niej domowych tortilli (przepis taki lub taki).




Składniki:
  • 4 małe kukurydziane tortille
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 limonki
  • 1 sałata rzymska
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 świeża papryczka chili
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać z blachą w środku do 200 stopni. Tortille pokroić na paski szerokości ok 1 cm.  Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec, aż będą chrupiące.  Potrwa to kilka minut.4
Do misy malaksera wsypać większość listków kolendry.  Dodać odrobinę soli i pieprzu, pół obranego awokado, jogurt i sok z 2 limonek.  Zmiksować na dressing. Umytą sałatę porwać na cząstki.  Przełożyć do miski.  Położyć na niej awokado pokrojone na cząstki.  Ogórek pokroić obieraczką na wstążki  i dodać do sałaty.  Chili pokroić na paski i dodać do sałatki razem z pomidorkami.  Na koniec polać sałatkę dressingiem i posypać podpieczonymi tortillami i kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...