Składniki (na około 20 drożdżówek):
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- ok 65 g ciepłej wody
- ok 680 g mąki pszennej
- 200 g pure z dyni
- 125 ml mleka
- 75 g masła, roztopionego
- 1 łyżka cukru
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Nadzienie:
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki mąki
- 2 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki schłodzonego masła
Lukier z cukru pudru i wody
Wykonanie:
Drożdże
rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na kilka minut. Do miski wsypać
około 500 g mąki, pure dyniowe, mleko, masło, cukier, sól i gałkę, dodać
wodę z drożdżami. Wyrabiać mikserem, dodając tyle mąki, aż ciasto
będzie gładkie i elastyczne. Stopnień hydracji ciasta należy sprawdzać
ręką. Gładkie i elastyczne ciasto zwinąć w kulę i przełożyć do miski
wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 45
minut. Ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i
odstawić na chwilę.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki przełożyć do miski i palcami wyrabiać jak na kruszonkę. Odstawić.
Ciasto
rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Posypać
nadzieniem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Rulon podzielić na około 2
cm plastry. Plastry ułożyć w okrągłej tortownicy, nakryć i pozostawić
do wyrośnięcia na około 30 minut (ja użyłam 1 tortownicy 24 cm, oraz
kwadratowej formy do brownie 23 cm). Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Wstawić wyrośnięte bułki i piec przez około 20 minut. Wyjąć z
piekarnika i ostudzić w formie przez kwadrans. Polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.