Składniki:
- 1 mała sałata rzymska lub lodowa (ok 100 g)
- kilka pomidorków koktajlowych
- ok 70 g pieczonego kurczaka (samo mięso)*
- 1 kromka chleba razowego
- parmezan
- sok z połowy pomarańczy
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Sałatę
myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na
ćwiartki. Kromkę chleba opiekamy na suchej patelni, a następnie kroimy
na grzanki. Sok z pomarańczy łączymy z łyżeczką oliwy i mieszamy aby
powstał sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kurczaka rwiemy na
kawałki. Na talerzu wykładamy sałatę, dodajemy pomidorki, mięso i
polewamy sosem pomarańczowym. Posypujemy grzankami a na wierzch
ścieramy odrobinę parmezanu.
*jeżeli
nie mamy upieczonego kurczaka możemy użyć pierś z kurczaka. Wystarczy
przekroić ją na cienkie paski, zamarynować w occie balsamicznym i
czerwonej papryce. Następnie każdy obtoczyć w jajku i odrobinie sezamu.
Smażyć na patelni grillowej i pokroić na cienkie kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.