Składniki:
Na ciasto:
- 9 białek
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki cream of tartar (opcjonalnie)
- 150 g mąki pszennej
- 140 g cukru pudru + więcej do posypania
Na masę:
- 400 g mrożonych truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- 30-5, g cukru
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Blachę o wymiarach ok. 35 x 25 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do
miski trzykrotnie przesiać 70 g cukru, mąkę i sól. Białka ubić na
delikatną pianę. Stopniowo dodać pozostałe 70 g cukru, cream of tartar i
ubijać na w marę sztywną pianę. Na wierzch przesiać mąkę i delikatnie
wymieszać. Ciasto wyłożyć równomiernie na przygotowaną formę. Wstawić
do piekarnika i piec około 20 minut. Wierzch ciasta ma lekko
zbrązowieć, a ciasto ma być elastyczne na środku. Moje piekło się około
10 minut dłużej, bo miałam trochę mniejszą formę. Upieczone ciasto
wyjąć z papierem z formy. Czystą ściereczkę bawełnianą posypać cukrem.
Położyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier, a
jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Pozostawić na
kratce do całkowitego wystudzenia.
Przygotować
nadzienie. Truskawki przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu
często mieszając. Dodać cukier. Żelatynę zalać w kubku odrobiną zimnej
wody i zostawić aby napęczniała. Następnie zalać ją odrobiną wrzątku i
dokładnie wymieszać. Kiedy truskawki się rozmrożą, ale jeszcze się nie
do końca rozpadną wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Odstawić aby nadzienie delikatnie stężało. Nie może być płynne, ale
musi dać się rozsmarować na roladzie.
Kiedy
nadzienie jest gotowe rozwinąć ciasto. Posmarować je tężejącym
nadzieniem i zwinąć. Dobrze jest zawinąć tężejącą roladę w folię.
Odstawić do lodówki. Gotową można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.