19.03.2014

Domowe fornetti z karmelizowanymi jabłkami

Niezwykle szybkie w przygotowaniu.  Niestety znikają równie szybko.  Szczególnie, jeżeli mój syn pojawi się w pobliżu.  Spokojnie jest w stanie zjeść wszystkie.  Za to córcia już niekoniecznie przepada.



Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego (świeżego)
  • 2  jabłka
  • 1 łyżka cukru (daję trzcinowy)
  • 1 - 2 łyżki masła


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Ciasto kroimy na 8 równych prostokątów.  W każdym robimy po 2 - 3 nacięcia na jednej połowie.  Jabłka obieramy, kroimy na grubsze plastry.  Na patelni roztapiamy cukier z masłem, aż powstanie delikatny karmel.  Przez chwilę podsmażamy plastry jabłka.  Gotowe jabłka przekładamy na przygotowane ciasto. Kładziemy na części bez nacięcia.  Nakrywamy naciętą połową ciasta i sklejamy boki.  Pieczemy przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...