Składniki:
- 190 ml mleka
- 100 g puree dyniowego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oliwy
- 140 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Mleko, jajko, olej i puree dyniowe wymieszać w misce. Dodać cukier, przyprawę, sól, proszek i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na kilka minut. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Nakładać po 1 sporej łyżce ciasta i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z miodem, syropem z agawy czy klonowym. Posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.