16.06.2014

Brownie Katharine Hepburn

Jakiś czas temu moja koleżanka w pracy powiedziała:  Upiekłabyś jakieś brownie.  No to upiekłam.   Specjalnie na jej urodziny. Pomyślałam, że brownie z przepisu Katherine Hepburn (podobno), będzie do niej bardzo pasować.  Koleżanka powiedziała, że ciasto jej smakowało.



Składniki:
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 115 g masła
  • 200 g cukru (dałam trochę mniej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 30 g mąki pszennej
  • 16 połówek orzechów włoskich


Wykonanie:
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.  Przelewamy do większej miski i dodajemy cukier.  Ubijamy robotem.   Dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając masę.  Na koniec dolewamy wanilię, sól i mąkę.  Mieszamy całość.  Przelewamy masę do formy (20x20 cm, lub prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzchu układamy połówki orzechów.  Pieczemy w 165 stopniach przez około 30 - 35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...