Podczas ostatniej edycji Lubelskiego Kociołka, Marta pokazała ciasto marcepanowe z rabarbarem. Od razu wiedziałam, że muszę je przygotować. Nie pomyliłam się. Ciasto jest wilgotne, niezwykle aromatyczne. Idealne. Dodatek marcepana to jest to.
Składniki:
- 125 g masy marcepanowej
- 160 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów
- 4 łyżki mleka
- ok. 300 g truskawek
- ew. cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masę marcepanową rozkruszyć na mniejsze kawałki i włożyć do misy robota. Dodać masło i cukier. Utrzeć, aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym jajku, nie przerywają ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami. Dodać do ciasta. Na koniec dodawać stopniowo mleko i wymieszać aż do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić dokładnie po dnie. Truskawki umyć i przekroić na pół. Wyłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec przez około 40 - 50 minut (do suchego patyczka). Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.