04.06.2014

Ciasto marcepanowe z truskawkami

Podczas ostatniej edycji Lubelskiego Kociołka, Marta pokazała ciasto marcepanowe z rabarbarem.  Od razu wiedziałam, że muszę je przygotować.  Nie pomyliłam się. Ciasto jest wilgotne, niezwykle aromatyczne.  Idealne. Dodatek marcepana to jest to.




Składniki:
  • 125 g masy marcepanowej
  • 160 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 4 łyżki mleka

  • ok. 300 g truskawek
  • ew. cukier puder do posypania



Wykonanie:
Masę marcepanową rozkruszyć na mniejsze kawałki i włożyć do misy robota.  Dodać masło i cukier.  Utrzeć, aż masa będzie gładka.  Dodawać po jednym jajku, nie przerywają ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami.  Dodać do ciasta.  Na koniec dodawać stopniowo mleko i wymieszać aż do połączenia składników.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić dokładnie po dnie.  Truskawki umyć i przekroić na pół.  Wyłożyć na wierzchu ciasta.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec przez około 40 - 50 minut (do suchego patyczka).  Można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...