1.06.2014

Omlet z truskawkami (pieczony)

Rok temu robiłam ten omlet z malinami.  Teraz kiedy przyszedł sezon truskawkowy, postanowiłam, że też go zrobię.  Wersja truskawkowa potrzebuje nieco więcej czasu w piekarniku.  Dlaczego?  Dlatego, że truskawki puszczają więcej soku.  Mimo tego polecam na weekendowe śniadania.





Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 160 g mąki
  • 65 ml oleju
  • szczypta soli
  • truskawki, przekrojone na pół
  • ew. 1 łyżka cukru



Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Formę (tortownicę 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wszystkie składniki poza truskawkami wymieszać dokładnie robotem.   Ciasto będzie raczej rzadkie. Przelać je do przygotowanej formy.  Na wierzchu ułożyć owoce.  Piec około 30 minut, aż omlet będzie lekko brązowy.  Jeżeli omlet zbyt szybko robi się brązowy, można przykryć go folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...