Składniki:
- 540 g mąki pszennej
- 310-320 g letniej wody
- 7g suszonych drożdży
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mleka w proszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- olej do smarowania
- mąka do wysypania
- lód do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza wodą)
przełożyć do misy robota. Stopniowo dolewać letnią (koniecznie) wodę i
wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione uformować w
kulę i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Uformować podłużny bochenek. Formę o
długości ok 30 cm wysmarować olejem i obsypać delikatnie mąką.
Przełożyć uformowany bochenek i przykryć. Odstawić na ponownego
wyrośnięcia nawet na godzinę. Ciasto powinno być bardzo dobrze
wyrośnięte.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na
dno wsypać pół szklanki lodu. Wstawić formę i piec przez około 30
minut. Wyjąć chleb z formy i ponownie wstawić do piekarnika. Piec
przez kolejnych 10 - 15 minut. Chleb popukany od spodu powinien wydawać
głuchy odgłos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.