13.06.2014

Granola na białkach

Poprzednia granola skończyła się już jakiś czas temu.  Nie wiem dlaczego tyle zajęło mi uzupełnienie granolowych słoików.  Kiedy jednak rodzina zaczęła już się dopytywać o to kiedy się pojawi, przypomniałam sobie o przepisie na granolę na białkach.  Ponieważ miałam akurat kilka wolnych białek, to szybko wymieszałam podstawowe składniki i upiekłam kolejną porcję granoli.  Porcja jest naprawdę spora, ale znika szybko.  A białka jako składnik scalający spisały się doskonale.



Składniki:
  • 700 g płatków owsianych
  • 200 g siemienia lnianego
  • 100 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 4 - 5 białek


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni.  Białka ubijamy na sztywno.  Płatki, siemię i orzechy mieszamy w misce.  Dodajemy sól, przyprawę, olej i miód.  Ponownie mieszamy.   Mieszankę przekładamy do ubitych białek i całość mieszamy tak, aby białka pokryły wszystkie suche składniki.  Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40 - 50 minut mieszając 2 - 3 razy w międzyczasie.  Zostawiamy do ostudzenia a następnie przekładamy do słojów.


1 komentarz:

  1. Zrobiłam :))) http://cosniecos.blox.pl/2017/03/Granola-na-bialkach.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...