Składniki:
- 700 g płatków owsianych
- 200 g siemienia lnianego
- 100 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 4 - 5 białek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Płatki, siemię i orzechy mieszamy w misce. Dodajemy sól, przyprawę, olej i miód. Ponownie mieszamy. Mieszankę przekładamy do ubitych białek i całość mieszamy tak, aby białka pokryły wszystkie suche składniki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 40 - 50 minut mieszając 2 - 3 razy w międzyczasie. Zostawiamy do ostudzenia a następnie przekładamy do słojów.
Zrobiłam :))) http://cosniecos.blox.pl/2017/03/Granola-na-bialkach.html
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, od czasu do czasu lubię sobie to przygotować. ;)
OdpowiedzUsuńCzegoś mi brakuje w tym daniu, tylko ciężko mi się domyślić czego. Jak myślicie, czego może brakować ? :D
OdpowiedzUsuńW tym daniu? Przecież to nie jest danie.
Usuń