30.06.2014

Ciasto owocowe z galaretkami (bez pieczenia)

To ciasto przygotowała moja teściowa.  Jest to wariacja na temat torciku, który już Wam pokazywałam.  Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika.



Składniki:
  • ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie)
  • pół szklanki cukru
  • 3 galaretki

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 galaretki
  • kilka truskawek lub malin

  • biszkopciki


Wykonanie:
 Tortownicę (24 - 26 cm) wyłożyć folią.  Na dnie ułożyć biszkopciki.  Owoce rozgnieść.  Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i przestudzić.  Wymieszać z owocami i odstawić do lekkiego stężenia.  Kiedy masa nie będzie już płynna przełożyć ją na przygotowane biszkopty.  Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.  2 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody.  Odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić i wymieszać z tężejącą i przestudzoną galaretką.  Wylać na wierzch zastygniętej masy owocowej.  Do masy śmietanowo - galaretkowej włożyć truskawki pokrojone na kawałki lub maliny.  Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...