24.06.2014

Muffinki bananowe z granolą

Muffinki idealne na śniadanie, no może na drugie śniadanie.  Niezwykle wilgotne, ale z chrupiącą skórką. Zniknęły w tempie błyskawicznym i wiem, że powtórzę je jeszcze nie raz.  Tylko następnym razem zrobię je w wersji pełnoziarnistej.  Będzie jeszcze zdrowiej.  Przepis pochodzi z bloga Foolproof living



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g oleju
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duży banan
  • pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 70 g granoli + kilka łyżek na posypkę
  • 40 g wiórków kokosowych + na posypkę


Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek, sól wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać mleko, jajka, wanilię i olej.  Połączyć zawartość misek.  Dodać rozgniecionego banana i wymieszać tylko do połączenia składników.  Mogą zostać grudki. Dodać orzechy, granolę i wiórki. Wymieszać delikatnie.  Przełożyć ciasto do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Na wierzchu posypać pozostałą granolą i wiórkami. Piec w 190 stopniach przez około 20 - 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...