12.06.2014

Tarta czekoladowa z truskawkami

Miałam resztkę kruchego ciasta, truskawki i mascarpone.  Znalazłam też czekoladę i szybko powstała taka oto tarta. Zniknęła w tempie błyskawicznym.




Składniki:
  • 250 g kruchego ciasta
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • truskawki

Wykonanie:
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe).  Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć groch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zdjąć papier z grochem i dopiec spody przez 10 - 15 minut.  Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.  Przestudzić.  Mascarpone ubić z cukrem.  Dodać odrobinę do rozpuszczonej czekolady i wymieszać.  Przełożyć do pozostałego mascarpone i wymieszać całość.  Czekoladowy krem wyłożyć na ostudzone spody.  Przed samym podaniem tartę udekorować truskawkami.Poza sezonem można też podać ją bez owoców, lub udekorować na przykład malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...