16.08.2014

Łatwe ciasto ze śliwkami

To ulubiony typ letniego ciasta u nas w domu.  Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej, potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze śliwkami.  Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia.  Idealne na weekendowe popołudnia.   To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną  mojeciasto.pl, gdzie możecie znaleźć więcej słodkich inspiracji.



Składniki:
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 130 g Kasi
  • 8 łyżek cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 1/2 kg śliwek
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.   Formę o wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego).  Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać.  Powstanie dość gęste ciasto.   Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.  Umyte śliwki wypestkować i podzielić na połówki.  Ułożyć skórką w dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 - 50 minut, aż będzie lekko brązowego i przejdzie próbę tzw. "suchego patyczka".  Ciasto wyjąć i lekko przestudzić.  Posypać cukrem pudrem.





Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...