Dzisiaj
chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby
publikacji w Świecie Kominków. Przepisy na dwa rodzaje burgerów. Jedna
dla mięsożerców, a druga wegetarian. Burgery te można przygotować w
domu, na patelni grillowej lub też na grillu. Do podania koniecznie z
domowymi bułkami, słodkim sosem do barbecue, sałatą, pomidorami oraz
cebulą.
Burgery wieprzowo – wołowe
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu słodkiego chili
- sól, pieprz
- 1 jajko
- olej do smarowania
Wykonanie:
Wszystkie
składniki dokładnie wymieszać . Uformować kotleciki o grubości około
1,5 - 2 cm. Posmarować olejem i smażyć na grillu z obu stron przez kilka
minut.
Burgery z marchewką i ciecierzycą
- 300 g startej marchewki
- 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- pół cebuli
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- 4 łyżki sezamu
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- oliwa do smarowania
Wykonanie:
Sezam
prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy blenderem na gładką
masę. Dodajemy marchew, ciecierzycę i miksujemy całość. Kumin prażymy na
suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Dodajemy do masy razem z
posiekaną cebulą. Masę doprawić do smaku. Dodać jajko i bułkę tartą i
całość dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i wysmarować oliwą.
Grillować przez 3-4 minuty z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.