30.08.2014

Trifle brzoskwiniowe

Kończy się sierpień, kończy się też morelkowo-brzoskiwniowa akcja.  Na koniec, razem z Malwina i Edytką, przygotowałam wspaniały deser.  Banalny i smaczny.  W oryginalnym przepisie, który podesłała nam Malwina, użyte były brzoskwinie z puszki.  Jednak w sezonie musiałam wykorzystać świeże.

 

 

Składniki:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru (można dać mniej)
  • 400 g brzoskwiń
  • garść pistacji
  • biszkopciki
  • 100 g wody
  • 100 g cukru


Wykonanie:
Ze 100 g wody i 100 g cukru gotujemy syrop.  Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki.  Wkładamy do syropu i gotujemy przez kilka minut, aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną.  Wyjmujemy owoce, syropu nie wylewamy.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.  Pod koniec dodajemy łyżkę syropu i mieszamy.  Biszkopciki moczymy w pozostały syropie.  Układamy je na dnie naczynia.  Na to kładziemy brzoskwinie i dekorujemy ubitą kremówką.  Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...