Składniki:
ciasto kruche (na tortownicę 24 cm):
- 150 g masła
 - 240 g mąki
 - 80 g cukru pudru
 - 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g)
 - kilka kropli soku z cytryny
 
Nadzienie
- 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta)
 - 300 g śliwek
 - ok. 50 g cukru
 
Wykonanie:
Masło
 i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka.  Dodać cukier, żółtka i sok z 
cytryny i zagnieść ciasto.  Można też wszystkie składniki wrzucić do 
misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciasto. 
 Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.  Formę
 do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części - dużą i małą.  
Mniejszą część rozwałkowujemy, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do 
lodówki.  Duża rozwałkowujemy tak, aby przykryło dno i boki formy do 
tarty (24 cm).  Nakłuwamy dno widelcem.  Wykładamy folią aluminiową lub 
papierem do pieczenia i na to wysypujemy groch ceramiczny, lub inne 
obciążenie.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni na 
około 10 - 15 minut.  Wyjmujemy i zdejmujemy folię z obciążeniem.  
Jabłka
 obieramy i kroimy na kawałki.  Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy
 na kawałki.  Jabłka dusimy na patelni lub w garnku często mieszając.  
Po kilku minutach dodajemy śliwki i cukier.  Dobrze odparowujemy owoce. 
 Gotowe owoce przekładamy na podpieczony spód.  
Z
 lodówki wyjmujemy rozwałkowany kawałek ciasta i kroimy go na paski.  
Paski rozkładamy na owocach tak, aby powstała kratka.  Możemy posmarować
 ciasto jajkiem lub mlekiem (ja tym razem tego nie zrobiłam).  Tartę 
wstawiamy do piekarnika (180 - 190 stopni) i pieczemy przez 20 - 30 
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.