06.08.2014

Ciasto jogurtowe z malinami (bez pieczenia)

Miesiąc temu mój mąż odkrył rewelacyjny blog - Bake Noir.  Zdjęcia czarują, przepisy zresztą też.  Od kilku dni miałam w planach coś z kuchni Chorwackiej, ale skończyło się na tym oto cieście jogurtowym.  Muszę przyznać, że jest wspaniałe.  Kremowe, niezbyt słodkie, takie jak lubię.  Zmieniłam owoce, oraz spód i delikatnie sposób wykonania.  Jedyny problem jest taki, że ciasto nie może stać zbyt długo na stole, bo zaczyna płynąć.




Składniki (na formę 18 cm):
  • biszkopciki do wyłożenia
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietany kremówki
  • 10 g żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowego

  • 150 g malin + garść do dekoracji
  • 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Dno tortownicy wykładamy biszkopcikami.  Kremówkę ubijamy z cukrami. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i stawiamy w garnuszku na maleńkim ogniu.  Podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści, ale nie zagotuje.  Do lekko przestudzonej dodajemy stopniowo kilka łyżek jogurtu i mieszamy.  Mieszamy z pozostałym jogurtem i wlewamy do ubitej kremówki cały czas ubijając.  Kiedy całość się połączy przelewamy do przygotowanej tortownicy i wyrównujemy.  Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.  Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy.  Maliny miksujemy z cukrem a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.   Ciasto dekorujemy malinami i polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...