Składniki:
- 250 ml mleka
 - 3 - 4 łyżki płatków owsianych zwykłych lub górskich
 - 1 brzoskwinia
 - 1 łyżka masła
 - 3 łyżeczki cukru (u mnie trzcinowy)
 
Wykonanie:
Mleko i 
płatki umieszczamy w garnku.  Pół brzoskwini kroimy na kawałki i 
dodajemy do mleka i płatków.  Stawiamy garnek na niewielkim ogniu i 
gotujemy przez około 5 - 10 minut, aż płatki zmiękną i owsianka lekko 
zgęstnieje.  Przekładamy do miseczki.
Pozostałe
 pół brzoskwini kroimy na ósemki.  Na patelni roztapiamy masło z cukrem,
 nie mieszając.  Kiedy tylko wszystko się rozpuści kładziemy plastry 
brzoskwiń i karmelizujemy z każdej strony.  Gotowe brzoskwinie kładziemy
 na owsiance i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.