27.08.2014

Ciasto cappucino

Tego typu ciast nie było do tej pory na blogu.  Głównie dlatego, że nie przepadamy za ciastami z masą.  Jednak na imieniny teścia postanowiłam przygotować typowo imieninowe ciasto.  Wybrałam przepis z programu Ewy Wachowicz.  Ciasto wspaniałe w smaku.  Szczególnie do gustu przypadła nam masa z serkami.  W przepisie nie było informacji i wielkości blachy.  Ja robiłam w blaszce o wymiarach 40x24 i była za duża.  Ciasto powtórzę na pewno.  Tym bardziej, że mąż poprosił już o kolejną wersję tego placka.  Jaką?  Tego na razie nie zdradzę.



Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie dałam)
Krem:
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie biszkoptów (użyłam 1,5)
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 1 kieliszek wódki (użyłam ekstraktu waniliowego)
  • kakao

Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Białka ubić na sztywno.   Kiedy są już niemal gotowe dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czasu ubijając.  Na koniec przesiać mąki (plus ewentualnie proszek) i delikatnie wymieszać.  Przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez około 20 - 25 minut.  Biszkopt wyjąć i ostudzić.
Kiedy biszkopt jest już zimny zaczynamy przygotowywać krem. Mleko w proszku przełożyć do grubego worka foliowego, zamknąć i rozwałkować tak, aby pozbyć się większych grudek. W garnku zagotować niewielką ilość wody.  Na wierzchu postawić szklaną lub metalową miskę.  Do miski wbić jajko i żółtka oraz cukier.  Ubijać na parze, aż krem zgęstnieje i będzie niemal biały. Miskę z kremem zdjąć z garnka i przestudzić krem.  Żelatynę zalać w garnuszku odrobiną wody.  Podgrzać tak, aby żelatyna się rozpuściła.  Odstawić.  W misie utrzeć masło.  Stopniowo dodawać przestudzony krem jajeczny.  Następnie dodać roztarte mleko w proszku.  Do przestudzonej żelatyny dodawać po łyżce serek homogenizowany i mieszać.  Po dodaniu 3 - 4 łyżek przełożyć wszystko do reszty serka i stopniowo dodawać do masy.  Połączyć całość.  
Przestudzony biszkopt ponownie włożyć do formy wyłożonej nowym papierem lub folią.  Na biszkopcie rozsmarować mniej niż połowę kremu. Kawę wymieszać z alkoholem i nasączać w niej biszkopciki.  Nasączone biszkopciki wykładać na rozsmarowanej masie.  Na wierzchu rozsmarować resztę masy jajecznej.  Posypać kakao i odstawić do lodówki, aż masa stężeje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...