Na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam babeczki rabarbarowe z przepisu Eweliny.
Przyznam, że miałam duże wątpliwości podczas pieczenia. Najpierw
wydawało mi się, że rabarbaru jest dużo za dużo. Potem przy nakładaniu
ciasta do foremek miałam wrażenie, że to nie może się udać. Ciasto nie
wypełniało foremek, a układało się dziwnie, bezkształtnie. Bałam się,
że do przepisu wkradł się błąd. Nie mogłam się bardziej mylić.
Chłopaki oszaleli i babeczki zniknęły bardzo szybko. Żałuję, że zrobiłam
z pojedynczej porcji.
Zajrzyjcie dzisiaj do innych dziewczyn i sprawdźcie co rabarbarowego przygotowały.
1. Edyta2. Marlena
3. Wiosenka
4. Marta
5. Martyna
6. Ania
7. Dorota
8. Gosia
4. Marta
5. Martyna
6. Ania
7. Dorota
8. Gosia
Składniki (na 6 babeczek):
- 70 g miękkiego masła
- 70 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 70g maki (dałam pszenną typ 2000)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (mój dodatek)
- 35 g orzechów laskowych
- 150 g rabarbaru
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przygotować foremki do muffinek (wyłożyć papilotkami, lub użyć silikonowych).
Masło
utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć razem. Dodać
mąkę z proszkiem, orzechy oraz umyty i pokrojony rabarbar i wymieszać.
Masę przełożyć do foremek. Wstawić do piekarnika i piec około 20 - 25
minut (moje delikatnie się przypiekły).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.