Składniki:
- 1 paczka biszkoptów (lub 1 mały blat)
 - 200 g masła
 - ¾ szklanki cukru
 - 3 żółtka
 - 800 g owoców (truskawki, jagody, maliny, wiśnie)
 - 3 galaretki
 - pół szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
Tortownicę
 (23-26 cm) wyłożyć folią (dno i boki).  Ułożyć na spodzie biszkopty.  
Jeżeli używamy owoców, należy je rozmrozić.  Owoce miksujemy lub 
rozgniatamy.  Część owoców można zostawić w większych kawałkach.  Ja 
wiśni nie miksowałam, tylko przekroiłam na pół i dodałam pod sam koniec 
do masy. 
Galaretki
 rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy.  Masło ucieramy z 
cukrem i żółtkami  w szklanej lub metalowej misce.  Zagotowujemy w 
garnku wodę i wstawiamy miskę z masłem i jajkami nad garnek tak, aby 
misa nie dostawała do wody.  Do utartej masy dodajemy po łyżce 
zmiksowanych owoców i ucieramy nad parą.  Kiedy dodamy wszystkie owoce 
zdejmujemy masę z garnka.  Masę owocowo – maślaną mieszamy z ostudzoną 
galaretką.  Odstawiamy aż masa stężeje, ale tylko na tyle, aby można ją 
było jeszcze przelać do tortownicy.  Torcik wstawiamy do lodówki do 
całkowitego stężenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.