20.05.2014

Tiramisu rabarbarowe

Dzisiejszy wpis ze specjalną dedykacją dla mojej równolatki.  Ewelina, którą doskonale znacie z Kuchni Pełnej Smaków ma dzisiaj swoje osiemnaste ;) urodziny.  Specjalnie dla niej dzisiejszy, rozpustny deser.  W głowie może się po nim zakręcić, ale w urodziny można sobie pozwolić na takie szaleństwo.



Składniki (na 1 - 2 porcje):
  • 150 g mascarpone
  • 50 g Baileys'a

  • 100 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • odrobina wody

  • 50 - 80 g biszkoptu (lub biszkopcików)
  • 150 ml kawy
  • 50 ml Baileys'a


Wykonanie:
Świeżo zaparzoną kawę mieszamy z Baileys'em.  Moczymy w tym biszkopty.  Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki.  Wrzucamy do garnka dodajemy cukier i odrobinę wody.  Gotujemy, aż rabarbar się delikatnie rozpadnie.  Ostawiamy do ostygnięcia.  Mascarpone miksujemy z Baileys'em.  W naczyniu na dno kładziemy namoczone biszkopty.  Na to masę mascarpone i rabarbar.  Powtarzamy aż do wyczerpania składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...