Składniki (na 2 małe tarty):
- ok 100 g kruchego ciasta
 - pół upieczonej czerwonej papryki
 - 60 g fety
 - 2 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
 - 2 jajka
 - 2 łyżki mleka
 - 2 łyżki śmietany 30 %
 - 1 łyżeczka ziół włoskich
 - sól, pieprz
 - szczypiorek
 - masło do form
 
Wykonanie:
Piekarnik
 rozgrzać do 200 stopni.  Formy wysmarować masłem.  Kruche ciasto 
rozwałkować i wyłożyć nimi formy.  Nakłuć spody.  Na ciasto wyłożyć 
folię i wysypać groch.  Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
Jajka 
wymieszać z mlekiem i śmietanką.  Dodać zioła i doprawić do smaku.  
Dodać pokruszoną fetę, paprykę pokrojoną w kawałki i oliwki.  Całość 
wymieszać.  Z piekarnika wyjąć podpieczone spody.  Zdjąć groch i folię. 
 Na spody wylać przygotowaną masę.  Posypać szczypiorkiem.  Wstawić 
ponownie do piekarnika i piec około 20 - 30 minut, aż masa się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.