Składniki:
- 150 g rabarbaru
 - 350 g truskawek
 - 1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej na każde 250 ml płynów
 - 25 g cukru
 
Wykonanie:
Truskawki
 (mogą być mrożone) i rabarbar (pokrojony) wkładamy do garnka.  Zalewamy
 odrobiną wody i gotujemy.  Dosładzamy i gotujemy przez chwilę razem z 
cukrem tak, aby cukier się rozpuścił.  Ugotowane owoce przekładamy na 
sito i delikatnie odciskamy (jeżeli lubimy, możemy też całość zmiksować i
 przetrzeć przez sito.  Wtedy trzeba będzie dać nieco więcej wody).  
Powstały sok mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną.  Podgrzewamy cały 
czas mieszając. Gotujemy przez 2 -3 minuty.  Kisiel przekładamy do 
miseczki i podajemy na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.