Składniki:
- 3 jajka
- 50 ml śmietany 30 %
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- 10 - 12 zielonych szparagów
- 75 g fety
Na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Przygotowujemy
ciasto. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy cukier. Dodajemy maso
pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki. Dodajemy jajko
i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i
chowamy na około 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto
rozwałkowujemy.
Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni. Formę do tarty (26 cm) smarujemy masłem.
Wykładamy rozwałkowane ciasto i przycinamy boki. Spód nakłuwamy
widelcem. Na ciasto kładziemy folię lub papier do pieczenia.
Wysypujemy groch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20
minut. Wyjmujemy podpieczony spód. Zdejmujemy papier z grochem.
Jajka
delikatnie ubijamy. Dodajemy mleko i śmietankę i mieszamy z jajkami.
Doprawiamy solą (odrobina), pieprzem i bazylią. Dodajemy pokruszoną
fetę i mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch kładziemy
umyte szparagi (odłamujemy wcześniej końcówki). Wkładamy do piekarnika
na 20 - 30 minut. Masa ma się ściąć, a spód ładnie podpiec. Podajemy
na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.