Składniki:
- 3 jajka
 - 50 ml śmietany 30 %
 - 50 ml mleka
 - sól, pieprz
 - suszona bazylia
 - 10 - 12 zielonych szparagów
 - 75 g fety
 
Na ciasto:
- 250 g mąki
 - 150 g masła
 - 1 łyżeczka soli
 - szczypta cukru
 - 1 jajko
 - 1 łyżka mleka
 
Wykonanie:
Przygotowujemy
 ciasto.  Mąkę przesiewamy z solą.  Dodajemy cukier.  Dodajemy maso 
pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki.  Dodajemy jajko
 i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i 
chowamy na około 20 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto 
rozwałkowujemy. 
Piekarnik
 rozgrzewamy do 200 stopni.  Formę do tarty (26 cm) smarujemy masłem.  
Wykładamy rozwałkowane ciasto i przycinamy boki.  Spód nakłuwamy 
widelcem.  Na ciasto kładziemy folię lub papier do pieczenia.  
Wysypujemy groch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 
minut.  Wyjmujemy podpieczony spód.  Zdejmujemy papier z grochem. 
Jajka 
delikatnie ubijamy.  Dodajemy mleko i śmietankę i mieszamy z jajkami.  
Doprawiamy solą (odrobina), pieprzem i bazylią.  Dodajemy pokruszoną 
fetę i mieszamy.  Wylewamy na podpieczony spód.  Na wierzch kładziemy 
umyte szparagi (odłamujemy wcześniej końcówki).  Wkładamy do piekarnika 
na 20 - 30 minut.  Masa ma się ściąć, a spód ładnie podpiec.  Podajemy 
na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.