Składniki:
- ok. 500 g makaronu
 - 300 g szparagów
 - ok 80 ml śmietany 30%
 - 100 ml bulionu
 - oliwa
 - 1 ząbek czosnku (w oryginale 2)
 
Wykonanie:
Makaron 
ugotować al dente.  Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.  
Pokroić na mniejsze kawałki.  Na patelni poddusić czosnek na oliwie.  
Doprawić solą i pieprzem.  Dodać pokrojone szparagi (bez główek).  Dolać
 bulion i dusić przez około 10 minut.  Pod koniec dodać główki. Wyjąć 
kilka główek do dekoracji, a resztę zmiksować razem ze śmietanką (w 
oryginale polecano wyjęcie czosnku, ja jednak zmiksowałam z nim i bardzo
 mi to smakowało).  Zmiksowany sos przelewamy znowu na patelnię.  
Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i chwilę razem gotujemy na wolnym 
ogniu.  Podajemy na ciepło, z odłożonymi główkami szparagów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.